Primavara s-a facut simtita si la Clubul Femeilor din Razvani la sesiunile din luna aprilie, organizate de Asociatia Brahma in cadrul proiectului KETANES (Impreuna). La una dintre aceste sesiuni, participantele au discutat chiar despre „Cum ajunge o samanta sa prinda radacini si sa se dezvolte?” Cat de mult suntem influentati/te in acest proces de crestere de convingerile noastre, de faptul ca privim viata cu optimism sau cu pesimism?
La intalnirea din data de 9 aprilie, tema a fost legata de avantajele sau dezavantajele de a fi femeie in societatea de astazi. Sigur ca, in aceasta comunitate vulnerabila cu majoritatea locuitorilor de etnie roma, si la o zi dupa celebrarea Zilei Internationale a Romilor, discutia a ajuns si la problema discriminarii. Am aflat, astfel, ca unele dintre participante s-au confruntat cu astfel de probleme, in timp ce altele nu.
De asemenea, a fost interesant sa descoperim calitatile romilor asa cum sunt vazute din interiorul comunitatii: romii sunt saritori, sufletisti si „mai dulci” in relatie. La final, participantele au avut prilejul de a pune in lumina propriile calitati pentru care se apreciaza, iar majoritatea au evidentiat faptul ca sunt femei puternice, ca isi cresc copiii si nepotii cu dragoste, ca sunt persoane saritoare, sincere, directe, muncitoare, cu suflet bun si credinta de a merge inainte. Intalnirile s-au derulat sub ghidajul psihologului Natalia Anghel si cu sprijinul Simonei Crisbasanu, expert comunicare.
Aceste întâlniri sunt parte din proiectul #Ketanes = #Impreuna. Prin proiectul “KETANES – Măsuri integrate pentru persoanele defavorizate din comunitatea marginalizată Răzvani”, POCU/138/4/1/114630, 751 de persoane din Răzvani vor beneficia de un set complex de măsuri integrate și servicii menite să reducă numărul celor în risc de sărăcie și excluziune socială. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, obiectivul specific 4.1 – Reducerea numărului de comunități marginalizate în care există populație aparținând minorității roma aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin implementarea de măsuri integrate. Proiectul este implementat de Asociația C4C – Communication for Community, în parteneriat cu Unitatea Administrativ Teritorială a Orașului Lehliu-Gară, Școala Gimnazială nr. 1 Răzvani, Libro Events și Asociația BRAHMA.