• str. Racari, nr. 59, bl. 30A, scara A, et. 4, ap. 27, sector 3, Bucuresti
  • office@c4c.ro
In Uncategorized

Jumatate dintre romancele din mediul rural nu termina nici 8 clase

De 8 martie, este un moment bun sa ne aducem aminte ca jumatate din femeile din mediul rural nu termina nici macar gimnaziul, potrivit Băncii Mondiale. Cifrele, publicate de Banca Mondiala in urma cu un an, respectiv in martie 2018, ne arata ca femeile, in special cele de etnie roma, infrunta provocari mai mari decat barbatii.

„Femeile din zona rurală şi cele de etnie romă înfruntă provocări adiţionale. Sărăcia în rândul femeilor rome este de 3,5 ori mai mare faţă de rata sărăciei la celelalte femei. În privinţa educaţiei, femeile din România conduc în ştiinţă şi tehnologie. În acelaşi timp, jumătate din femeile din mediul rural nu reuşesc să termine gimnaziul. Acest lucru taie aripile viitorului şi nu le ajută să profite de avantaje în viaţă, mai târziu”, declara Tatiana Proskuryakova, director de ţară pentru România şi Ungaria la Banca Mondială, in urma cu un an.

Ea a precizat că mortalitatea din cauza cancerului cervical în rândul femeilor din România este de patru ori mai mare decât în UE. „Sectorul medical din România are multe provocări. Femeile înfruntă provocări mai mari decât bărbaţii. În termeni de mortalitate, în ceea ce priveşte cancerul cervical, este de 4 ori mai mare decât media UE. Este o statistică şocantă. Mortalitatea maternală în rândul femeilor de etnie romă este de 15 ori mai mare decât media UE”, a precizat oficialul Băncii Mondiale.

Totuşi, s-ar parea ca România este un exemplu în ceea ce priveşte egalitatea de gen. „În termeni de egalitate de gen, România este un exemplu, dar şi un loc unde provocările rămân foarte puternice. Pentru a concura în noua economie, ţările trebuie să angajeze mai multe persoane în zone precum ştiinţă, tehnologie, inginerie. Femeile din România conduc în topul UE. Pe de altă parte, dacă ne uităm la rolul femeii în societatea românească, imaginea este mai puţin roz. Dacă ne uităm la decalajul ocupării forţei de muncă, este unul dintre cele mai mari din UE”, a explicat Proskuryakova.

Contribuim la schimbarea acestei situații prin proiectul KETANES (Împreună), ce include măsuri integrate pentru persoanele defavorizate din comunitatea marginalizată Răzvani (Lehliu-Gară), POCU/138/4/1/114630. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Tags Clouds

Leave a Reply

Send Us Message

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.