• Str. Hristache Pitarul, nr. 5, etaj 5, sector 1, București
  • office@c4c.ro
In Uncategorized

Despre libertate la Răzvani

Ce apreciem la comunitatea noastra? Ce înseamnă libertatea pentru noi? Acestea au fost temele discutate de Simona Crisbășanu cu o parte dintre elevii din clasele primare de la Școala Gimnazială Răzvani în data de 20 februarie 2019, pentru a marca Ziua Dezrobirii Romilor (20 februarie 1856), în cadrul proiectului KETANES = Împreună.

Mai întâi, copiii au fost provocați să construiască un rebus pornind de numele comunității și folosind cuvinte care descriu comunitatea lor. Am aflat astfel că apreciază faptul că este curat, că oamenii sunt zâmbitori, că au parte de natură/grădini și de muzică.

În ceea ce privește libertatea, aici au făcut referire la energie, bucurie, libertatea de mișcare, de a călători, dar și la artă, membrii familiei, viață și educație. A fost un exercițiu care le-a stimulat creativitatea și i-a ajutat să aprecieze mai mult ceea ce au deja.

Am discutat, pe scurt, despre faptul că timp de multe secole majoritatea oamenilor nu s-au bucurat de libertate.

La 20 februarie 1856 a fost promulgată Legea pentru desfiinţarea robiei în cazul romilor, aflaţi în proprietatea boierilor. Dezrobirea ţiganilor a fost o componentă importantă a modernizării sociale a principa­te­lor române, fiind practic prima mare re­for­mă socială a principatelor. Astfel, în Moldova şi în Muntenia, deveneau oameni liberi, peste 250.000 de foşti romi robi.

Proiectul KETANES este implementat de Asociația C4C – Communication for Community, în parteneriat cu Unitatea Administrativ Teritorială a Orașului Lehliu-Gară, Școala Gimnazială nr. 1 Răzvani, Libro Events și Asociația BRAHMA.

KETANES este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea numărului de comunități marginalizate în care există populație aparținând minorității roma aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin implementarea de măsuri integrate.

Tags Clouds

Leave a Reply

Send Us Message

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.