• Str. Hristache Pitarul, nr. 5, etaj 5, sector 1, București
  • office@c4c.ro
In Uncategorized

La Clubul Femeilor, „suntem ca o familie”

Una dintre activitățile din cadrul proiectului Ketanes (Împreună) a constat în formarea unui Club al femeilor, un grup de sprijin și dezvoltare personală sau peer counseling pentru 30 de beneficiari din cadrul proiectului.
Clubul a fost organizat cu succes de Asociația Brahma, organizație parteneră în proiect, sesiunile fiind susținute cu o frecvență bilunară de către Natalia Anghel, psiholog, cu sprijinul organizatoric al dnei Elena Stan.

Rezultatele întâlnirilor au apărut destul de rapid și au constat în:

  • creșterea încrederii in sine și a deschiderii participantelor
  • unele participante au impartasit experiente personale profunde, cu rol vindecator pentru grup, fapt care a apropiat participantele
  • exista participante ale caror povești s-au dovedit a fi inspirationale pentru celelalte participante și sunt percepute ca aproape ca niste eroine de către celelalte participante (ex. – Gina)
  • dezvoltarea sentimentului de apartenenta la un grup – “acum suntem ca o familie”

CE A FUNCTIONAT:

In primul rând, stilul apropiat, cald de comunicare si metodele atractive folosite de psihologul Natalia Anghel, care a solicitat feedback participantelor dupa fiecare sesiune. De asemenea, constanta si frecventa intalnirilor (bilunare) si crearea unui mediu sigur. „A fost esențială respectarea intimitatii.  Au vorbit doar persoanele care au dorit acest lucru și am avut sesiuni 1-la-1 pentru persoanele care au avut nevoie. Chiar dacă unele participante nu au vorbit, nu înseamnă că nu a funcționat cursul pentru ele”, explică Natalia Anghel.

Psihologul Natalia Anghel a reușit să le apropie pe participante

Psihologul Natalia Anghel a reușit să le apropie pe participante

Nu în ultimul rând, au contat exemplele personale sau exemple relevante de la clienți. Natalia Anghel a reusit sa se adapteze la nevoile/starea grupului si a dovedit flexibilitate in abordarea subiectelor ridicate de participante, reusind sa construiasca o relatie cu fiecare participanta in parte.

Acest grup mi-a depasit totalmente asteptarile. Participantele au fost receptive, au acceptat dinamica si nu s-au speriat de disconfortul creat de proces. S-au lasat purtate, angrenate in ceea ce mi-am propus. Le place si se bucura cand sunt ascultate, apreciate, valorizate!”, spune Natalia Anghel.

Un secret al succesului constă în existența unei relații apropiate cu o persoană de legatură din comunitate – doamna Elena Stan, care le susține constant pe participante. “Multe participante mi-au fost eleve ele sau copiii lor si am lucrat si in alte proiecte”, explica dna Stan.

Dna Elena Stan este contastant alături de participante

Dna Elena Stan este contastant alături de participante

Simona Crisbășanu, expert în educație, consideră că la progrese au contribuit și:

  • exercițiile de reflectie a participantelor asupra evoluției la nivel personal și de grup
  • exercitiile de apreciere pentru celelalte participante
  • celebrarea progreselor realizate
  • provocarea de a veni cu posibile propuneri pentru implicarea grupului în comunitate, cu acțiuni de follow-up.

Prin proiectul “KETANES – Măsuri integrate pentru persoanele defavorizate din comunitatea marginalizată Răzvani”, POCU/138/4/1/114630, peste 750 de persoane din Răzvani vor beneficia de un set complex de măsuri integrate și servicii menite să reducă numărul celor în risc de sărăcie și excluziune socială.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Tags Clouds

Leave a Reply

Send Us Message

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.