Una dintre activitățile din cadrul proiectului Ketanes (Împreună) a constat în formarea unui Club al femeilor, un grup de sprijin și dezvoltare personală sau peer counseling pentru 30 de beneficiari din cadrul proiectului.
Clubul a fost organizat cu succes de Asociația Brahma, organizație parteneră în proiect, sesiunile fiind susținute cu o frecvență bilunară de către Natalia Anghel, psiholog, cu sprijinul organizatoric al dnei Elena Stan.
Rezultatele întâlnirilor au apărut destul de rapid și au constat în:
CE A FUNCTIONAT:
In primul rând, stilul apropiat, cald de comunicare si metodele atractive folosite de psihologul Natalia Anghel, care a solicitat feedback participantelor dupa fiecare sesiune. De asemenea, constanta si frecventa intalnirilor (bilunare) si crearea unui mediu sigur. „A fost esențială respectarea intimitatii. Au vorbit doar persoanele care au dorit acest lucru și am avut sesiuni 1-la-1 pentru persoanele care au avut nevoie. Chiar dacă unele participante nu au vorbit, nu înseamnă că nu a funcționat cursul pentru ele”, explică Natalia Anghel.
Nu în ultimul rând, au contat exemplele personale sau exemple relevante de la clienți. Natalia Anghel a reusit sa se adapteze la nevoile/starea grupului si a dovedit flexibilitate in abordarea subiectelor ridicate de participante, reusind sa construiasca o relatie cu fiecare participanta in parte.
“Acest grup mi-a depasit totalmente asteptarile. Participantele au fost receptive, au acceptat dinamica si nu s-au speriat de disconfortul creat de proces. S-au lasat purtate, angrenate in ceea ce mi-am propus. Le place si se bucura cand sunt ascultate, apreciate, valorizate!”, spune Natalia Anghel.
Un secret al succesului constă în existența unei relații apropiate cu o persoană de legatură din comunitate – doamna Elena Stan, care le susține constant pe participante. “Multe participante mi-au fost eleve ele sau copiii lor si am lucrat si in alte proiecte”, explica dna Stan.
Simona Crisbășanu, expert în educație, consideră că la progrese au contribuit și:
Prin proiectul “KETANES – Măsuri integrate pentru persoanele defavorizate din comunitatea marginalizată Răzvani”, POCU/138/4/1/114630, peste 750 de persoane din Răzvani vor beneficia de un set complex de măsuri integrate și servicii menite să reducă numărul celor în risc de sărăcie și excluziune socială.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei.