Pe 5 iunie am ajuns într-o zonă desprinsă din balada Miorița: la Gura Teghii, județul Buzău pentru a aduce inspirație membrilor comunității în ceea ce privește antreprenoriatul social.
Am avut bucuria să găsim o zonă extem de frumoasă, cu oameni primitori care au fost receptivi la tema evenimentului: “Dezvoltare comunitară inovativă prin antreprenoriat social”.
Evenimentul face parte din seria de seminarii de conștientizare a antreprenoriatului social, desfășurate în cadrul proiectului „S.E.S. – Să Evoluăm Sustenabil”.
Din partea comunității, domnul primar al comunei Gura Teghii, Gheorghe Băhneanu a prezentat experiențele desfășurate de-a lungul timpului pentru dezvoltarea zonei.
Am avut un oaspete deosebit, pe doamna Adina Vuță, de la Fundația pentru copii Sfântul Sava care a prezentat un model de economie socială în domeniul integrării persoanelor cu dizabilități. Elementul de originalitate îl constituie pilotarea și transferul în România a unui model de bună practică în domeniu, implementat de Shaw Trust din Marea Britanie, urmărind dezvoltarea unei rețele de tip franciză socială pentru a oferi servicii pentru persoanele cu dizabilități ce constau în:
Domnul Gabriel Chicioreanu, președinte al Asociației 4CAREER și administratorul structurii de economie socială RomARTIZANAT, înființată în Gura Teghii, a descris etapele care stau la baza înființării structurii, pornind de la experiența personală din ultimele luni.
Răspunzând întrebărilor participanților a vorbit despre modelul de business și sustenabilitate preconizat pentru structură, pentru a crește și diversifica numărul de produse realizate: confecții care utilizează cusături tradiționale românești. RomARTIZANAT e o structură de economie care oferă 6 locuri de muncă.
Nu în ultimul rând, ne-am bucurat de implicarea membrilor comunității, care ne-au împărtășit cu entuziasm motivele pentru care apreciază lucurile natale:
Vom reveni cu drag în Gura Teghii, și așteptăm cu nerăbdare primele produse ale întreprinderii sociale RomARTIZANAT!
Proiectul ”S.E.S. – Să Evoluăm Sustenabil” se desfășoară în perioada octombrie 2014 – septembrie 2015 și reunește în parteneriat șase organizații non-profit din România și Grecia cu scopul de a crea noi servicii și oportunități de (re)integrare socio-profesională pentru persoane cu dificultăți de integrare pe piața muncii. Cele 75 de locuri de muncă nou create sunt în forme de ocupare inovatoare, cu valoare socială, contribuind la creșterea nivelului de trai pentru cei implicați.
Grupul țintă al proiectului este format din 132 de persoane expuse situațiilor de excludere și marginalizare socială, între care persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități, familii monoparentale, persoane afectate de sărăcie, care trăiesc din venitul minim garantat și tineri care provin din instituții de protecția copilului.
Asociațiile partenere în proiectul ”S.E.S. – Să Evoluăm Sustenabil” sunt:
Proiectul ‘S.E.S. — Să Evoluăm Sustenabil’ este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 ‘Investește în Oameni!’.