• str. Racari, nr. 59, bl. 30A, scara A, et. 4, ap. 27, sector 3, Bucuresti
  • office@c4c.ro
In News,SES

Antreprenor social la început de drum

Vă propunem în acest articol o paralelă între sfaturi pentru antreprenori sociali și experiența noastră la început de drum.

 

Antreprenor social la început de drum

Să evoluăm sustenabil

În cadrul proiectului “S.E.S – Să Evoluăm Sustenabil”,  vom înființa alături de partenerii noștri, 11 întreprinderi sociale. Marea majoritate dintre noi, deși experți în problematici sociale, suntem la început de drum în ceea ce privește antreprenoriatul social.

Ca urmare, am început să ne documentăm, să învățăm din experiența celor care au început aceasta aventură frumoasă, și sunt în plina evoluție spre succes.

Am preluat mai jos un cumul de sfaturi utile, care pot fi un ghid orientativ pentru oricine este la început de drum ca antreprenor social.

1. Identificați misiunea și problema socială pentru care doriți să identificați soluții: Ca antreprenor social desfășurați o activitate indreptată spre a rezolva o problema socială. Misiunea socială, declarată, va fi port drapelul care va aduce în jurul antreprenorului finantare, susținere, timp alocat de specialiști.

De exemplu, Asociația C4C – Communication for Community a interacționat în ultimii ani cu un număr de ordinul sutelor de beneficiari, provenind din grupurile vulnerabile. Aceste persoane au mare nevoie de servicii integrate de consiliere psihologică și psihoterapie, formare și dezvoltare profesională, dezvoltare personală și sunt în imposibilitatea de a le accesa, deoarece nu există specialiști care să le ofere in mod constant și continuu.

 

2. Înconjurați-vă de experți în domeniu: Experții pe care îi atrageți în activitatea de antreprenoriat social vor face diferența prin calitatea serviciilor prestate.

În cazul Asociației C4C- Communication for Community, există un grup bine definit de specialiști care au demarat crearea unei structuri de economie socială, denumită Sense 4 care va presta servicii de terapie și formare diversă pentru persoanele dezavantajate.

 

3. Angajații structurilor de economie socială ar trebui să aibe abilitați antreprenoriale și disponibilitatea pentru a lucra pe mai multe roluri în cadrul startup-ului.

În orice inițiativă este mai greu să aloci bani și resurse pentru a apela la serviciile profesioniștilor, fie că este vorba de copyrighter, fotograf, specialiști de comunicare sau responsabili financiari. În plus, trăim în epoca în care este foarte ușor să apelezi punctual la softuri și tehnologii online care iți ușurează activitatea, oferind rezultate similare celor oferite de profesioniști.

 
4. Orice ușă pe care o deschideți poate oferi o șansă nouă de a strânge resurse pentru întreprinderea socială.

La început de drum resursele sunt întotdeauna insuficiente. Orice interacțiune cu o persoană nouă, poate fi transformată într-o oportunitate de a va spune povestea, de a prezenta cauza pentru care ați inițiat întreprinderea socială și nu în ultimul rând de a invita oamenii să vi se alăture.

 
5. Măsurați în mod transparent impactul pe care îl are întreprinderea socială în rezolvarea problemelor identificate.

Detaliați atât investițiile pentru acoperirea costurilor pe care le necesită obținerea rezultatelor cât și numărul de persoane care au fost beneficiarele întreprinderii sociale, tipul impactului. Orice investitor va dori să știe “la leuț” cât valorează banii pe care îi aduce el în intreprinderea socială, pentru a ajuta un singur beneficiar. Prezentând informațiile într-un mod transparent și clar va fi foarte ușor să atrageți investitori și apoi să îi păstrați.

 

6. Spuneți-vă povestea în presă.

Orice întreprindere socială are o valoare prin activitatea economică desfășurată, creând locuri de munca, dar și prin misiunea și problemele sociale pe care le rezolvă. Și de obicei, mai există și avantajul inovației: cel mai adesea întreprinzătorii sociali sunt acei oameni care pornesc pe un drum nebătut, vin în premieră cu solutți creative și apoi devin surse de inspirație pentru comunitățile din care provin.

Asociatia C4C- Communication for Community înființează Centrul Sense4 pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de dezvoltare personală și profesională identificate în rândul persoanelor care au participat la activitățile de informare, consiliere și formare profesională derulate în cadrul proiectelor anterioare. Unul din avantajele înființării centrului se referă la serviciile destinate copiilor cu cerințe educaționale speciale care vor participa la diverse activități individuale sau de grup in cadrul sesiunilor de terapie integrativa și stimulare senzorială (în camera senzorială deja existentă). Se vor crea sesiuni speciale pentru părinții cu un program foarte încărcat care doresc să petreacă mai mult timp cu copii lor într-un cadru care să-i ajute să reconfigureze relațiile familiale.

Vom reveni în curând cu detalii despre evenimentul de lansare!

 

“S.E.S – Să Evoluăm Sustenabil” este proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 ‘Investește în Oameni!’.

Leave a Reply

Send Us Message

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.