Daniela Vișoianu, speaker la „Șanse pentru educație”, alături de miniștrii Eugen Teodorovici și Gabi Szabo
Doi dintre Miniştrii Guvernului Ponta – Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene şi Gabriela Szabo, Ministrul Tineretului şi Sportului – s-au numărat printre speakerii conferinţei „Şanse prin educaţie”, organizată la finalul proiectului „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii” (ID63328), implementat de Fundaţia Culturală Delta în parteneriat cu Consiliul Judeţean Gorj.
Un alt vorbitor, Daniela Vişoianu, membru formator C4C, a vorbit despre provocările organizaţiilor implicate în implementarea de proiecte POSDRU în domeniul educaţiei, care, date fiind mecanismele de finanţare cu fonduri publice europene, se găsesc în situaţia de a fi când partener când oponent al sistemului: „Pe lângă multe alte probleme semnalate pe acest proiecte, consider că problema sensului şi continuităţii trebuie rezolvată: fiecare proiect în parte reuşeşte intervenţii punctuale, bulversează comportamentele şi sistemul, însă după finalizare, ne întoarcem la comportamentele anterioare şi în plus suntem obosiţi, frustrări de întârzieri şi nerecunoaştere, fie că suntem dascăli, elevi, părinţi sau experţi independenţi”, a declarat Daniela Vişoianu.
„Provocările sunt că această generaţie nu ştie ce ar putea să facă pe viitor iar generaţie mea nu îşi recunoaşte şi nu îşi asumă responsabilitatea faţă de aceşti tineri” a continuat Daniela Vişoianu, care a expus o posibilă explicaţie, referindu-se la resursele umane din domeniul proiectelor POSDRU în domeniul educaţiei: „În educaţie se plăteşte norma, nu performanţa. În sectorul public, la fel. În POSDRU, la fel. De aici vine suveranitatea angajatului, pentru care nu există o legătură determinantă între salariu şi performanţă”, a mai afirmat Daniela Vişoianu. Ea a ţinut să puncteze şi lipsa de coordonare dintre Ministerele Muncii şi Educaţiei pentru asigurarea coerenţei obiectivelor POSDRU în România: „Măsurile active ale ocupării sunt implementate de Ministerul Muncii, cu un ”material uman” livrat de Ministerul Educaţiei, distanţa dintre cele două ministere creând spaţiul pentru «teritoriul nimănui»”.
Premierul Victor Ponta a transmis un mesaj dedicat proiectului şi problematicilor asociate abandonului şcolar ridicat din România: „Acest domeniu reprezintă unul de interes major pentru Guvern. La ora actuală, 18% dintre elevi ies prematur din sistemul educaţional şi trebuie rezolvată această problemă cu o bună colaborare între toţi cei implicaţi”.
În faţa acestor observaţii ale celor care au implementat şi implementează proiecte POSDRU, Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a venit cu clarificări cu privire la cum a funcţionat sistemul şi ce are să se întâmple de acum înainte. „Având în vedere că unii ne consideră incapabili să cheltuim bani europeni, orice proiect realizat cu fonduri europene este considerat un succes. Marea crimă a POSDRU a fost că nu s-au realizat toate ideile bune care ar fi putut beneficia de finanţare”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene.
Potrivit acestuia, rolul ministerului pe care îl conduce ar trebui să fie acela de a simplifica sistemul greoi din prezent. „Încerc să creez un sistem în jurul beneficiarului şi pentru beneficiar. În acest sens, am să vin cu soluţii şi propuneri de colaborare şi pentru colegii mei din Ministerele Muncii şi Educaţiei. Vrem să creăm un sistem care să fie un model pentru Europa”, mai spune Eugen Teodorovici.
Ministrul a mai adăugat că nu va face rabat de la calitate în materie de management şi control şi că nu îşi doreşte o absorbţie de dragul absorbţiei de fonduri europene. „Dacă ar fi după mine, aş desfiinţa toate organismele intermediare. Oricum, cei care nu se vor alinia noilor reguli din sistem, vor fi retraşi din funcţie. Nu trebuie să vedem beneficiarii acestor proiecte ca pe nişte hoţi care profită de aceşti bani, ci trebuie să le plătim cererile de rambursare în termen de 5 zile”, spune Teodorovici care a mai adăugat că îşi doreşte să facă un ghid unificat pentru POSDRU, pentru simplificarea sistemului.
Prezentă la conferinţă, Gabriela Szabo, Ministrul Tineretului şi Sportului, a subliniat şi ea rolul educaţiei prin sport: „Educaţia este foarte importantă. Este important să citeşti, să cânţi la un instrument, să faci sport. Sportul, de exemplu, te ajută foarte mult în înţelegerea conceptului de leadership, momentul acela când eşti singur cu tine în faţa performanţei pe care doar tu o poţi face, atunci când, într-o echipă, în mod natural devii coordonatorului ei sau membrul ei dedicat.”
La conferinţa de final a proiectului „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii” au mai luat cuvântul: Codrin Scutaru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Gabriel Ispas, secretar general adjunct în Ministerul Educaţiei, Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Mihaela Guna, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, Adrian Izvoranu, preşedintele Institutului Român pentru Dezvoltare Sustenabilă (IRDS), Alexandru Zugrav, managerul Proiectului „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”, Marian Ancuţa, formator în cadrul proiectului, Cornelia Zamfirache, director Şcoală Generală Comuna Lăpuşata, jud. Vâlcea şi mediator şcolar format în proiect.
În presă:
Lasă un răspuns