• str. Racari, nr. 59, bl. 30A, scara A, et. 4, ap. 27, sector 3, Bucuresti
  • office@c4c.ro
In Aparitii in presa,News,SES

Antreprenoriatul social- o nouă etapă a business-ului românesc

Evenimentul cu titlul menționat mai sus a avut loc în cadrul proiectului „S.E.S.- Să Evoluăm Sustenabil” desfășurat în parteneriat de șase organizații non-profit și a constat din prezentări de studii de caz despre structuri de economie socială atât din România cât și la nivel european.

Seminarul a fost organizat pentru a oferi ocazia invitaților să se familiarizeze cu inovația adusă de antreprenorii sociali, punând în lumină avantajele pentru actorii implicați: autorități locale, beneficiari, comunitate. Prin acest articol dorim să împărtășim publicului larg din experiența acumulată, incluzând și prezentările puse la dispoziție de invitați.

Agenda evenimentului:

Daniela VisoianuÎn cadrul primei părți a evenimentului, doamna Daniela Vișoianu, a evidențiat evoluția sectorului terțiar, beneficiile pe care le aduce la nivel economic și social, exemplificând, pentru inspirația celor prezenți, cu un număr mare de soluții de întreprinderi sociale, aflate la nivel european în plină expansiune. Cu această ocazie a fost prezentat și modelul Chèque Déjeuner Group care funcționează ca o structură cooperativă, ocupând locul al treilea în lume la tichete și carduri pentru servicii sociale și culturale. Prezentarea susținută se regăsește la acest link.

Irina SorescuDoamna Președintă Executivă Irina Sorescu a vorbit despre un alt fel de a face pâinea, în cadrul brutăriei sociale MamaPan: pâinea cu maia naturală, coaptă pe vatră, re-devine un produs natural, viu, ca pe vremuri, cu miez gustos și coajă crocantă. Angajatele brutăriei MamaPan sunt mame singure, din comunitate, care cresc maiaua, coc painea și o livrează clienților cu aceiași pasiune cu care se dedică propriilor copii.

 

Denis Deshaies

Cu ajutorul doamnei Denis Deshaies, Director AMURTEL România, am aflat cum se construiește de-a lungul anilor o Grădina socială, respectând principiile permaculturii. Legumicultura e un domeniu în care se crește treptat în care riscul și prudența trebuie puse în balanță în funcție de natură. Legumele, crescute natural, sunt livrate clienților din București și apropiere, pe baza unui abonament plătit la începutul sezonului.

Doris StoreiescuReprezentanta Viitor Plus, doamna Doris Stroiescu, a împărtășit din experiența unora dintre cele mai titrate întreprinderi sociale bucureștene, Atelierul de pânză și Recicleta. Atelierul de pânză a fost înființat în 2009 și a reușit să creeze o nouă tendință printre clienții săi: sacoșele de pânză sunt purtate nu doar pentru utilitatea practică, ci mai ales ca acesoriu de fashion, pentru a se poziționa ca persoane responsabile, interesate și activ implicate în protecția mediului înconjurător.

Victor DulgheruMeșteshukar ButiQ este o structură de economie socială creată ca o a doua etapă, după campaniile antidiscriminare organizate de Asociația Romano ButiQ, ne-a împărtășit domnul Victor Dulgheru, Director Vânzări Meșteshukar ButiQ. Prin aceasta, s-au creat premisele în aproape jumătate din județele țării pentru integrarea la nivel inovativ a meșteșugarilor romilor  în acord cu cerințele actuale de piață. În egală măsură se păstrează modul tradițional de prelucare a diverselor materii prime, creându-se produse cu un design modern, utile vieții curente.


Antreprenoriat social-motive proIată câteva motive pentru care participanții apreciază antreprenoriatul social:

  • pentru includere;
  • pentru inovație;
  • că oferă șanse și suport;
  • împletește socialul cu economicul;
  • pune în prim plan oamenii și rezultatele;
  • modificare paradigmă;
  • crează locuri de muncă.

În finalul evenimentului, participanții și-au exprimat dorința de a lucra împreună pentru crearea unui dicționar online al economiei sociale, în care să se regăsească și exemple de bună practică, ca surse de inspirație, pentru a dezvolta noi structuri ale sectorului terțiar în România.

Post eveniment am primit mai multe aprecieri din partea participanților, printre care am ales să o publicăm pe aceasta:

„Vreau să vă adresez mulțumiri post-eveniment, pentru organizarea manifestării și pentru alegerea invitaților, dedicați cu tot sufletul proiectelor sociale.
Plec din această experiență cu o înțelegere mai clară a dezvoltării economiei sociale pe piața românească și cu imboldul de a mă dezvolta profesional pe această arie.
O zi frumoasă în continuare!”
Cristina Jieanu, D.G.A.S.P.C. Sector 4

Proiectul “S.E.S. – Să Evoluăm Sustenabil” POSDRU/168/6.1/S/145501 se desfășoară în perioada octombrie 2014 – septembrie 2015 și propune crearea de noi servicii și oportunități de (re)integrare socio-profesională pentru persoane din grupuri vulnerabile, cu dificultăți de integrare pe piața muncii. Partenerii din proiect au înființat 11 structuri de economie socială care vor oferi 75 de locuri noi de muncă în cadrul a patru regiuni (București-Ilfov, Sud-Est, Centru și Sud-Muntenia).

Partenerii care au creat proiectul “S.E.S. – Să Evoluăm Sustenabil” sunt:

Leave a Reply

Send Us Message

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.