• str. Racari, nr. 59, bl. 30A, scara A, et. 4, ap. 27, sector 3, Bucuresti
  • office@c4c.ro
In Aparitii in presa,News,SES

Antreprenoriat social prin delicatețe și utilitate

În cadrul întreprinderii sociale Cera4, înființate prin proiectul „S.E.S.-Să Evoluăm Sustenabil”, ID 145501 artista ceramistă Alina Constantin va crea obiecte de uz curent, care preiau din delicatețea porțelanului dar fiind proiectate special pentru a fi utile în viața de zi cu zi.

Alina Constantin, tânăr artist ceramist ne-a prezentat o parte din proiectele pe care le-a lucrat până acum, în pregătirea lansării.

Mini Boluri:
DSCN1251Această gamă a pornit de la ideea de esențe tari în sticluțe mici. Este dedicat tuturor persoanelor iubitoare de lucruri mici și preţioase. Se numesc „Mini Boluri” deoarece aceste boluri sunt de dimensiuni extrem de reduse, nu depășesc șapte centimetri în diametru. Frumosețea lor derivă din contrastul evident dintre mat și lucios. Pentru ca mini bolurile să fie funcționale și să poată fi spălate cu ușurință, acestea au glazură în interior. Iar în exterior porțelanul a rămas nud, punând în evidență luciul dinăuntrul mini bolului. Ȋn ele se pot adăposti mici chichițe, lumânărele parfumate, condimente bune de pus pe masă, sau orice lucru prețios nouă. Căci, cu toții avem obiecte micuţe care mereu se rătăcesc te miri unde și nu le găsim când avem nevoie de ele.

No More Plastic Cups:
DSCN1757În ultimul timp am observat că plasticul este tot mai des folosit de către persoanele tinere. Pentru că le este mai la îndemână, pentru că este mult mai ieftin, sau pur și simplu pentru că nu își dau seama cât de mult contează recipientul din care își beau apa sau din care se hrănesc. Astfel, Alina a conceput paharele din porţelan, colorate în masă cu oxizi ceramici netoxici. Se numesc „No More Plastic Cups” și se înţelege deja de ce. Preluând din forma deja cunoscută a clasicelor pahare de plastic sau carton plastifiat, din care majoritatea tinerilor își beau cafeaua de dimineaţă, Alina și-a propus să deschidă ochii tinerilor, în a folosi mai mult materialele tradiţionale, pentru a renunţa la materialul accesibil tuturor, plasticul.
Cu măndrie vă anunțăm că în prezent, setul de cinci pahare se află la Viena, expus în incinta Institutului Cultural Român.

Set Mic-Dejun:
set micdejun (4)Setul este format din recipiente pentru unt, gem, pâine prăjită și două căni de ceai cu sită pentru infuzia plantelor. Prin acest proiect Alina a adus laolaltă trei figuri geometrice: triunghiul, dreptunghiul și cercul. Pentru că micul dejun niciodată nu-i perfect, întotdeauna este luat în grabă sau nu este luat deloc, și-m dorit astfel să elimine perfecțiunea geometriei. Astfel toate recipientele au ca element comun capacul țuguiat, care alungește fiecare figură geometrică, oferindu-i o tentă jucăușă.
Cocori Origami din Porțelan:
Cocori1Proiectul este format din multiple forme sculpturale geometrizate, pornind de la cea mai populară formă de origami, cocorul, simbol al păcii. Conform unei credințe populare nipone, cel care reușește să plieze o mie de cocori din hârtie, va primi drept răsplată din partea zeilor împlinirea unei dorințe. “M-am legat de această credință, mai exact de episodul tragic al fetiței Sadako Sasaki, victimă a bombei atomice, care, datorită radiațiilor provocate de explozie, s-a îmbolnăvit de leucemie. Nădăjduind că se va însănătoși, fetița făcea zilnic, în spital, cocori de hârtie. A murit nereușind să facă decât 643 de cocori. Impresionaƫi, prietenii sǎi i-au continuat munca, iar copila a fost înmormântatǎ împreunǎ cu cei o mie de cocori.” declară Alina.

Cocori6Deși sunt realizate prin tehnica turnării, fiecare piesă este unică, datorită multiplelor modele de aripi, pe care le-am îmbinat diferit, dar și datorită diferitelor dimensiuni ale pieselor și ale diverselor nuanţe de culori. “Mi-am dorit ca acest proiect să interacţioneze cu publicul, să îl facă pe privitor curios nu doar în privinţa poveștii din spatele lucrării, ci și în privinţa formelor, a captării mișcării și a culorii folosite. Prin combinarea tehnicii origami cu porţelanul, Alina oferă privitorului ideea de obiect solid dar și fragil, în același timp.

 

“S.E.S – Să Evoluăm Sustenabil” este proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 ‘Investește în Oameni!’.

Leave a Reply

Send Us Message

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.