Ateliere Voluntari: “Vreau să desenez o inimă imensă, cât a mamei”

1st oct. 2013
Ateliere Voluntari - Flori

La finalul atelierului, copiii își iau acasă creațile realizate împreună cu părinții

“Uneori mă doare foarte tare, dar nu îi spun lui mami pentru că mă trimite la spital și nu mai vreau acolo… Azi sunt fericită, copiii ceilalți s-au jucat cu mine și, pentru câteva ore, am uitat de boală”, sunt gândurile pe care Flori, o fetiță de 11 ani, diagnosticată în luna ianuarie a acestui an cu cancer în gât cu metastază, le așterne pe jurnalul pe care mama ei îl citește, pe ascuns, uneori.

Din ianuarie și până în prezent, viața ei s-a schimbat radical – a stat mai mult în spitale decât la școală, capacitatea de concentrare este din ce în ce mai redusă, s-a ales cu o cicatrice imensă la gât, după operație, iar copiii au respins-o inițial pentru că se gândeau că pot lua și ei această boală (dar, mai târziu, cu ajutorul învățătoarei, au reintegrat-o). “Chiar dacă este destul de deprimată uneori, atunci când mă vede supărată sau disperată îmi spune să fiu tare pentru că este alături de mine”, povestește mama fetiței care, de când a apărut boala, stă cu ea mai tot timpul.

La începutul lunii septembrie, cele două au participat la atelierele de creație realizate în cadrul programului “Sa redescoperim școala”, în orașul Voluntari. Flori a decis să deseneze floricele viu colorate, o inimă imensa, “cât a mamei” și un soare mare, galben – culoarea ei preferată. “Abia aștept să înceapă școala, să îmi cunosc noii colegi, să îmi fac prieteni”, spune Flori în timp ce decupează, însă mama sa știe că începutul clasei a 5-a va fi un nou hop în noua viață a fetiței. “Sper să nu mai aibă parte de colegi răutăcioși care să râdă de ea, iar dacă va fi așa, am s-o transfer la altă școală. Nu vreau să o izolez pentru că în acele ore, cât e la școală, uită de cancer”.

O altă problemă pe care o va întâmpina fetița este performanța școlară – cancerul a ținut-o mult timp departe de școală și, tot din cauza bolii, capacitatea de concentrare a scăzut semnificativ.

În timp ce Flori modelează alături de specialiștii proiectului, mama sa și alți părinți ai copiilor cu nevoi speciale prezenți la atelierele de creație “Să redescoperim școala” beneficiază de consiliere psihologică. Aici, în prezența unui specialist, părinții își împărtășesc experiențe, își dau sfaturi, își recomandă doctori, tratamente. Mulți dintre ei țin legătura și după finalizarea activității.

 

La finalul atelierului, copiii își iau acasă creațile realizate împreună cu părinții și abia așteaptă să revină. “M-am simțit foarte bine aici, alături de alți copii care au și ei probleme. Voi veni și mâine, am să mă trezesc de dimineață, să ajung prima”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *