Workshop de Play Therapy cu psihoterapeutul britanic Eunice Stagg

1st iul. 2013

Psihoterapeutul britanic Eunice Stagg a tinut un workshop de Play Therapy pentru terapeutii romani

  • Aceasta a lucrat cu 8 copii cu dizabilitati, beneficiari ai programului „Sa redescoperim scoala”;
  • Terapia prin joc este una dintre cele mai cunoscute forme de psihoterapie pentru copii;
  • Proiectul „Sa redescoperim scoala” isi propune, printe altele, formarea a 400 de specialisti in aplicarea noilor solutii educationale alternative.

 Bucuresti, 1 iulie 2013 – Psihoterapeutul britanic Eunice Stagg, cu peste 22 de ani de experienta in Terapia prin Joc (Play Therapy), le-a consolidat terapeutilor romani cunostintele despre aceasta forma de terapie. Evenimentul face parte din programul „Sa redescoperim scoala”, implementat de Asociaţia C4C – Communication for Community, in parteneriat cu Consiliul Judetean Dambovita.

In prima parte a evenimentului „Joaca, un nou drum catre scoala”, ce a avut loc sambata, 29 iunie, la Bucuresti, Eunice a lucrat cu 8 copii cu dizabilitati, beneficiari ai programului „Sa redescoperim scoala” si parintii acestora.

„Terapeutul este cel care creeaza un mediu sigur si protejat, stabileste si mentine stadiul de desfasurare. Nu da sfaturi si nu judeca. Urmeza copilul si ghideaza demersul terapeutic”, declara Eunice Stagg.

 

In cea de-a doua parte a evenimentului, peste 50 de terapeuti romani (psihologi, profesori scoli speciale, educatori, invatatori, coaches, etc.) au asistat la un workshop axat pe Play Therapy si Sand Therapy.

Terapia prin joc este una dintre cele mai cunoscute forme de psihoterapie pentru copii bazata pe utilizarea jocului liber, nestructurat. Jocul reprezinta tipul principal de activitate al copiilor, prin care se pot exprima cel mai bine.

Terapia prin joc poate fi folosita in cazul urmatoarelor categorii de copii:

  • copii cu probleme de comunicare;
  • copii cu probleme de comportament;
  • copii cu intarzieri in dezvoltare;
  • copii cu probleme de adaptare sociala;
  • copii abuzati fizic si emotional;
  • copii cu performante sociale, emotionale si intelectuale scazute.

 

Eunice Stagg este psihoterapeut britanic cu peste 22 de ani de experienta in sanatate mentala. A sustinut cursuri de Terapie prin Joc in India, Orientul Mijlociu, Irlanda, Africa si Noua Zeelanda. Aceasta este trainer independent in Terapie prin Joc si Terapie Creativa. Lucreaza in practica privata, iar 2 zile pe saptamana lucreaza ca terapeut prin joc intr-o scoala primara din Essex. Este certificata ca terapeut de Asociatia Internationala a Terapiei Jocului cu nisip si Asociatia Britanica a Terapiei Jocului cu nisip. In plus, este supervizor pentru consilieri si terapeuti prin joc.

“Sa redescoperim scoala” este un proiect derulat de Asociatia C4C – Communication for Community, in parteneriat cu Consiliul Judetean Dambovita. Implementat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeste in oameni”, proiectul este derulat in perioada 1 martie 2011 – 28 februarie 2014 in regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia, scopul fiind sprijinirea integrarii sociale pe termen lung a tinerilor (prescolari si elevi) cu dizabilitati si a celor cu probleme de adaptare la programul scolar. Grupul tinta implica prescolari si elevi cu dizabilitati de auz, de vorbire, locomotorii, de integrare psiho-comportamentala – autism si diabet (precum si alte tipuri de dizabilitati conform clasificarii din legislatia nationala), cu varsta cuprinsa intre 6 si 16 ani, integrati intr-o forma de scolarizare.

Rezultate planificate:

a) asistenta prin actiuni specifice de prevenire a fenomenului de parasire timpurie a scolii pentru 2400 de copii si 2400 de parinti;

b) formarea a 400 de specialisti in aplicarea noilor solutii educationale alternative;

c) redactarea unui Manual de implementare a noilor metode si instrumente;

d) 3 studii anuale rezultate in urma sondajelor realizate in cadrul taberelor de vara;

e) o platforma e-learning cu arhitectura modulara deschisa, cu posibilitatea dezvoltarii si completarii cu noi solutii educationale alternative.

In primul an de implementare a proiectului au fost organizate tabere de vara si de toamna structurate pe 13 serii, in centrele de la Caprioara (Jud. Dambovita), Zarnesti (Jud. Brasov) si Campina (Jud. Prahova), in perioadele 3 iulie – 3 septembrie si 21-31 octombrie 2011. Au participat peste 400 de prescolari si elevi, insotiti de parinti si asistati de personal de specialitate (specialisti pe tipuri de dizabilitati, psihologi, sociologi si cadre didactice formate in specializarea de mediator scolar).

In cursul anului 2012 au fost organizate 4 serii de ateliere de creatie in municipiul Bucuresti la care au participat aproximativ 50 de copii si parinti. In 2013, aceleasi activitati au fost organizate pentru peste 150 de copii din cadrul scolilor cu programa speciala din Bucuresti.

In cadrul cursurilor au fost formati ca mediator scolar aproximativ 250 de profesionisti, scopul final fiind crearea unui corp de profesionisti la nivel national, care sa faciliteze adecvarea factorilor din sistemul educational (inclusiv a familiei) la cerintele specifice ale copiilor si tinerilor cu cerinte educationale speciale.

Infiintata in anul 2001, Asociatia C4C – Communication for Community are ca misiune sa devina un actor social care provoaca stereotipurile, propunand metode alternative de educație si comunicare.

Directiile majore de actiune ale Asociatiei C4C – Communication for Community sunt: economia, educatia si comunitatea. Aceste linii generale de actiune au fost proiectate interdependent si au in vedere considerarea oricarei probleme existente pe agenda publica drept parte din procesul general de dezvoltare. De asemenea, asociatia si-a propus identificarea domeniilor deficitare din punctul de vedere al specialistilor si sustinerea introducerii unor astfel de programe care sa duca la cresterea capitalului social.

 

 

Pentru mai multe detalii:

Teodora Sarchiz, Asistent proiect

Asociatia C4C – Communication for Community

Web: www.c4c.ro/scoala    www.facebook.com/AsociatiaC4C

Mail: office@c4c.ro

Tel: 0737.877.178

 
Eunice Stagg Eunice Stagg Eunice Stagg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *